Verwerken van paneel stoffen

Hoe verwerkt u paneel stoffen tot mooie kledingstukken?

Stoffenland heeft veel paneel stoffen te koop. Deze stoffen trekken vaak de aandacht door het opvallende design. Als u kiest voor paneelstof, maakt u gegarandeerd een bijzonder kledingstuk! Het laat zich te raden dat paneel stoffen op een zorgvuldige (en wellicht: anders dan u gewend bent) verwerkt moeten worden. In dit artikel proberen wij u uit te leggen hoe u deze paneel stoffen het best kan verwerken, zodat u de mooiste (kinder) kledingstukken maakt!

 

Wat is paneelstof?

 

Stoer dino paneel stof met T-Rex afbeeldingen

Hierboven is een voorbeeld van een paneel stof in katoen tricot, met het thema 'dinosaurus / T-Rex' afgebeeld. 
Bij dit paneel is het duidelijk dat het eigenlijk drie verschillende, bij elkaar passende stoffen zijn. Soms is dat minder duidelijk en loopt het dessin door over de gehele stof.
Bij een paneelstof is het de bedoeling dat de panden van het te maken kledingstuk dusdanig op de dessins worden gelegd, dat de afbeelding zo goed mogelijk uitkomt. Het zal wellicht wat puzzelen zijn, maar door de panden op de beste manier uit te snijden of te knippen, kan een prachtig uniek kledingstuk worden gemaakt.


 

Hoe knip je het best de paneelstof?

Indien u werkt met een paneelstof, kunt u het best de panden ‘volledig’ uitknippen uit papier. Bij de meeste patronen volstaat het om bij het voor- en achterpand de helft uit te knippen en dan het pand op de stofvouw te leggen. Als u werkt met paneelstof, kunt u beter het pand volledig uitknippen uit het patroonpapier. U kunt vervolgens het hele pand op de stof leggen en zien op welke manier de afbeelding het mooist wordt geknipt. Het is dan letterlijk ‘passen en meten’.
Dit betekent ook dat u het best de panden vanaf de voorzijde van de stof uittekent en uitknipt. Voor uni stoffen wordt nog weleens het pand op de achterzijde van de stof uitgetekend. Voor paneelstof is die werkwijze af te raden, aangezien u dan de afbeelding niet optimaal kunt zien - en dus niet weet of de afbeelding het best tot zijn recht komt.


 

Voor welke patronen is paneel stof geschikt?

Paneelstof is het meest geschikt voor wat simpelere patronen. Oftewel: patronen zonder deelnaden en zonder onderbrekingen. Hoe groter het vlak is dat niet onderbroken wordt, hoe mooier de afbeelding tot zijn recht komt.
Heeft u toch een patroon waarbij u deelnaden moet invoegen? Let dan extra goed op waar die naden zitten en op welke manier u de stof moet uitknippen of uitsnijden. Dergelijke naden kunnen het patroon namelijk verstoren.


 

Basis naaipatronen geschikt voor paneelstof
 

Helemaal makkelijk wordt het verwerken van paneelstof als u gebruik maakt van het basis naaipatronen van Annie Do It Yourself. Dit naaipatroon is duidelijk uitgelegd, voorziet in eenduidige, Nederlandstalige werkbeschrijving en het patroon komt op een stevig patroonblad. U hoeft bij dit patroon niet te zoeken naar de patroondelen, want alle delen zijn duidelijk en separaat weergegeven.
Dit basis naaipatroon is beschikbaar in de varianten:

 

 


Gratis naaipatroon geschikt voor paneelstof

Er bestaan legio naaipatronen die in de basis simpel zijn en weinig deelnaden hebben. U kunt uiteraard uw eigen favoriete naaipatroon gebruiken. Mocht u op zoek zijn en graag een gratis naaipatroon willen gebruiken voor het verwerken van paneel stof, overweeg dan het Ester & Ebbe naaipatroon van Threads by Caroline. U vindt dit naaipatroon door hier te klikken.

 

Waarmee moet ik rekening houden bij het verwerken van paneelstof?

Bij het werken met paneelstof vraagt het uitknippen of uitsnijden van de panden extra aandacht. Ook kunt u het best een patroon kiezen met zo groot mogelijke ononderbroken panden. Deze onderwerpen komen hierboven uitgebreider aan bod. Verder kunt u uw gebruikelijke werkwijze hanteren.

 

Wat is een Digital print?

Digital print stoffen, en daarmee ook de tricot paneelstof, hebben vaak scherpe afbeeldingen en kunnen veel verschillende kleuren bevatten. Deze paneelstof is, net als de meeste paneel stoffen, vervaardigd met behulp van Digital Print. Digital Print is een nieuwe, computergestuurde techniek waarbij de dessins regelrecht op de stof worden gedrukt. Door deze techniek is het mogelijk om scherpe afbeeldingen op stof te drukken en veel gebruik te maken van kleuren. Je kan Digital Print altijd herkennen aan het feit dat de achterzijde wit is. Alleen de voorzijde is ‘geprint’ bij een stof in Digital Print.

 

Voordelen van paneelstof

Zoals in dit artikel betoogd kunt u van paneel stoffen mooie, unieke kledingstukken maken. De prints zijn over het algemeen prachtig en dit zorgt voor een uniek design. 
Kort samengevat zijn de belangrijkste voordelen van het werken met paneel stoffen:

  • Mooie prints
  • Unieke designs
  • Door te werken met panelen maakt u de mooiste kledingstukken
  • Doordat u gebruik kan maken van simpele patronen, zijn paneel stoffen uitermate geschikt voor beginners en snelle naaisters!
 


Tips voor het verwerken van paneel stoffen
 

Neem bij het verwerken van paneel stoffen de volgende uitgangspunten in ogenschouw.

  • Gebruik een relatief simpel patroon (zonder coupnaden) zodat uw paneel zo mooi mogelijk uitkomt
  • Neem de tijd om het paneel goed op de stof te leggen

 

 

Heel veel plezier en succes! We zien graag uw reactie en foto's van uw creaties tegemoet!


 

Bestel paneel stoffen bij online stoffenwinkel Stoffenland

Vandaag besteld voor 13.00 uur = vandaag verzonden

De mooiste stoffen vindt u bij uw online stoffenwinkel Stoffenland

Stoffenland is specialist voor kinderstoffen

Scherpe prijzen - goede kwaliteit - snelle levering

 

Vragen? Neem contact met ons op

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen? Bel ons of neem contact op via Whats App op (+31)6-3456 2478